Kantoren

Geelen Counterflow Haelen

Terug naar het overzicht

Geelen Counterflow Haelen

Voor het nieuwe kantoor van Geelen Counterflow in Haelen was de wens een duurzaam gebouw te realiseren dat minimaal energieneutraal zou zijn. Uiteindelijk is er een gebouw opgeleverd dat 60% meer energie opwekt dan het verbruikt en een certificaat volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem met een score van 99,94%. Dit is bij oplevering de hoogste BREEAM-score ter wereld voor een kantoorgebouw.

Belangrijk aandeel voor deze hoge duurzaamheidscertificering is het zorgvuldige materiaalgebruik van het gebouw. Voor de hoofddraagconstructie is gebruik gemaakt van een houtconstructie. In grote delen van deze houtconstructie zijn gelamineerde onderdelen toegepast waar helemaal geen lijm aan te pas is gekomen. Voor gevels, wanden en vloeren is gebruik gemaakt van Nur-Holz. Dit is een toepassing van Cross Laminated Timber (CLT), waarbij de onderlinge planken van de platen niet door middel van lijm, maar door middel van houten deuvels aan elkaar worden gekoppeld. Dit leidt tot een lijmvrije toepassing van CLT. Van alle mogelijke bouwmaterialen heeft lijmvrij hout de laagst mogelijke CO2 voetafdruk.

Adviesbureau Lüning is als hoofdconstructeur verantwoordelijk voor het overall constructief ontwerp en de technische uitwerking van het ontwerp. Deze technische uitwerking behelst onder andere de detailengineering van de houtconstructie, waarbij alle benodigde verbindingsdetails zijn ontworpen en berekend. Ook zijn de detailberekeningen voor het Nur-Holz door Adviesbureau Lüning gemaakt.

In 2021 werd Adviesbureau Lüning opnieuw gevraagd om als hoofdconstructeur op te treden bij de uitbreiding van het bestaande kantoorpand. Het constructieve concept van de uitbreiding ziet er hetzelfde uit als het bestaande gebouw. De houtconstructie bestaat uit onverlijmd NurHolz van Rombach en gelamineerd hout, net als het huidige kantoor. De uitbreiding wordt in 2023 opgeleverd.

Projectgegevens

Opdrachtgever

Getec Beheer

Architect

Architecten en Bouwmeesters

Constructeur houtconstructie

Adviesbureau Lüning

Aannemer

Nur-holz, Rombach

Status

gerealiseerd in 2014

Publicaties over dit project

Geelen Counterflow – Haelen Het Houtblad
Kantoor Geelen – Haelen Biobased Wonen & Werken
Kantoor Geelen – Haelen De Limburger
Kantoor Geelen – Haelen Bouwwereld
Kantoor Geelen – Haelen Stedebouw & Architectuur