“Ik geloof in een toekomst van hout”

“Ik geloof in een toekomst van hout”

Een interview met  Gert-Jan Rozemeijer.

Waarom ging je aan de slag met houtbouw?

“In 1998 begon ik als constructeur bij ABT en in 2015 werd ik directeur van Adviesbureau Lüning. Ik maakte deze stap omdat ik mij meer wilde inzetten voor houten constructies. 60% van het bouwmateriaal van een gebouw zit namelijk in de hoofddraagconstructie. Omdat hout veel minder CO2-uitstoot heeft dan traditionele materialen als beton en staal kun je hier substantiële impact mee maken op het gebied van duurzaamheid.”

Wat zijn naast duurzaamheid voordelen van houtbouw?

“De voordelen van houtbouw zijn waanzinnig. Iedere keer als ik bij een houten project naar binnen loop, overvalt het me weer hoe goed het voelt. Zo wordt steeds meer duidelijk dat houten gebouwen zorgen voor een verlaagd stressniveau en het een positieve invloed heeft op leerprestaties van kinderen. Omdat de onderzoeken nog lopen, kunnen we er nu nog geen getallen op plakken, maar dat betekent niet dat het er niet is en niet bestaat.”

Adviesbureau Lüning gaat voor ‘Paris Proof-gebouwen’, hoe gaat dit in zijn werk?

“Sinds twee jaar maken we Paris Proof-berekeningen. Hiermee controleren we: draagt het gebouw bij aan een duurzame toekomst waar we niet boven 1,5 graad opwarming van de aarde gaan? Om dit bereiken moet je bouwen met minder CO2-uitstoot. Dit kun je doen door geen nieuwe materialen toe te passen en bestaande gebouwen en materiaal te gebruiken. Of door biobased materialen te gebruiken die tijdens hun groei CO2 hebben opgeslagen. Dat is voor ons een serieuze reden om te geloven in de toekomst van hout.”

Wat is er nodig in de branche om meer in hout te bouwen?

“We moeten met de verschillende experts en disciplines vanaf dag 1 van een project samenwerken. Dat doet Adviesbureau Lüning nu met onze Oosterhoff-zusterbedrijven ABT, bbn adviseurs en Huygen onder de naam Hout Totaaladvies. Hout heeft namelijk andere eigenschappen dan de traditionele materialen als beton en staal. De interactie tussen constructies en andere disciplines als (brand)veiligheid en bouwfysica is veel groter. Wanneer je dit afzonderlijk ontwerpt en pas op het einde samenvoegt loop je tegen verrassingen aan. Het ontwerp moet in veel gevallen aangepast worden, met hogere kosten en daardoor en lage duurzaamheid tot gevolg. Door van begin af aan integraal samen te werken en de kosten goed mee te nemen realiseren we sneller, efficiënter en goedkoper een duurzaam houten gebouw.”