Monumenten

Rijksmonument De Utrecht

Terug naar het overzicht

Rijksmonument De Utrecht

Het betreft een 3-laags gebouw, dat gebouwd wordt als vervanging van de bestaande uitbreiding. De opgave bestaat uit een verbouwing/ uitbreiding aan de achterzijde van het pand. Doel is om een verbinding te maken tussen de benedenzaal en de zolder. De ruimte dient multifunctioneel te zijn en moet dienst kunnen doen als expositieruimte, foyer ed. De nieuwe aanbouw heeft een geschat vloeroppervlak van ca. 50 m2 in twee lagen en wordt gekarakteriseerd door de gefacetteerde gevel die doorloopt in het dak.  De bestaande aanbouw aan de achterzijde zal geheel of gedeeltelijk gesloopt worden en de nieuwe aanbouw/ uitbreiding zal worden gefundeerd op een nieuw te maken, eigen funderingsconstructie.

De constructie bestaat uit een stalen frame met houtskeletbouw vulling voor daken en vloeren vanaf de 1e verdiepingsvloer. De begane grondvloer wordt uitgevoerd als een betonnen combinatievloer. De bestaande fundering wordt in het ontwerp hergebruikt. De wanden op de begane grond zijn opgetrokken uit metselwerk. Uit het dakstaalframe komen op enkele plekken stalen uitkragers die de trapbomen in de binnenruimte dragen. De trapbomen langs de dakwanden worden aan het stalen dakframe bevestigd.

Adviesbureau Lüning heeft voor de project de rol van hoofdconstructeur vervuld.

Donderdag 10 november 2022 werd de NRP Gulden Feniks 2022 uitgereikt. De prijs voor transformatie (de categorie waarvoor De Utrecht was genomineerd) ging aan onze neus voorbij en werd uitgereikt aan De Voortuinen in Amsterdam. Nadat de andere categorieën ook waren uitgereikt vertelde de jury dat er dit jaar nog een prijs werd uitgedeeld, de zogenoemde wildcard. “Soms zijn er projecten die zo bijzonder zijn en zo’n goed voorbeeld van hoe het ook kan, die mogen niet zonder prijs de deur uit”. Zou het dan toch? En inderdaad ze doelden op ons bijzondere project, De Utrecht in Leeuwarden.

Projectgegevens

Opdrachtgever

Borren Staalenhoef Architecten

Architect

Borren Staalenhoef Architecten

Constructeur houtconstructie

Adviesbureau Lüning

Status

Gerealiseerd in 2000