Monumenten

Kunstwerk De Kroon

Terug naar het overzicht

Kunstwerk De Kroon

Een houten kunstwerk gemaakt met de nieuwste digitale technologie, een complexe houtconstructie en een innovatieve fundering. In de tuin van het kantoor ABT Velp heeft ABT samen met collega’s van zusterbedrijf Adviesbureau Lüning het kunstwerk “de Kroon” technisch ontworpen én zelf gebouwd! Een experiment waarmee ABT de nieuwste digitale technologieën en complexe houtconstructies demonstreert. Het resultaat is een trechtervormig houten kunstwerk van 3,5 meter hoog en 7,5 meter breed, dat op een innovatieve betonnen fundering is verankerd.

Parametrisch ontwerpen in hout
De constructie van het kunstwerk bestaat uit een slim patroon van 74 driehoeken, waarvan 49 unieke vormen. In het kunstwerk zijn 222 houten elementen verwerkt. Deze complexe geometrie is parametrisch gegenereerd op basis van regels op het gebied geometrie, constructieve capaciteit en maakbaarheid. Als onderdeel hiervan zijn alle verbindingen met 2800 schroeven clash vrij gegenereerd. De onderlinge interactie hiervan maakte dit tot een van de grootste en meest complete parametrische modellen die ABT heeft gemaakt.

File-to-factory
Het parametrische model genereerde digitale bestanden, deze werden door Timmerfabriek Visser als basis gebruikt om de CNC-machines aan te sturen. Hiermee kon de CNC-machine de complex gevormde elementen nauwkeuring produceren, tot en met het voorboren van alle schroefgaten. Dit resulteerde in een groot bouwpakket wat door collega’s samen in elkaar is gezet. De elementen van het kunstwerk zijn gemaakt van Nederlands larikshout, geoogst door Staatsbosbeheer.

Adviesbureau Lüning  heeft meegewerkt aan de berekening en engineering van de houtconstructie en detaillering.