‘Samen Bredius’ wint tender voor de Brediuslocatie, Amsterdam

Samen Bredius’ wint tender voor de Brediuslocatie, Amsterdam.

De selectieprocedure voor de ontwikkeling van de Brediuslocatie in de Spaarndammerbuurt Amsterdam is gewonnen door het team ‘Samen Bredius’, een initiatief van NL-development. Het team ‘Samen Bredius’ bestaat naast NL-development uit Monadnock, Studio BLAD, Aardlab, Adviesbureau Lüning, DABT, ZieglerGautier, Aliki van der Kruijs en Fore Installatie Adviseurs.

Woongebouw met karakter, van binnen en van buiten
De Brediuslocatie ligt op een steenworp afstand van Museum Het Schip en is een van de laatste open plekken in de prachtige, historische Spaarndammerbuurt. Op deze locatie zal een nieuw, driehoekig woongebouw met 102 woningen worden gerealiseerd. De buitenzijde wordt zorgvuldig afgestemd op de bestaande baksteenarchitectuur van het Amsterdamse School ensemble. De gevels zijn geïnspireerd op de expressieve stijlkenmerken van de Amsterdamse School, op hedendaagse wijze vertaald. Aan de binnenzijde zal de constructie geheel in hout worden uitgevoerd, behoudens de parkeerkelder, aansluitend bij de hoge duurzaamheidsambitie om hier een energieneutraal woningbouwproject te realiseren. Het nieuwe hof zal aansluiten op het bestaande parcours van verrassende binnenhoven. Deze groene kamer zal het hart van het nieuwe woongebouw gaan vormen. Voorzien van weelderige vegetatie, zal deze intieme plek sterk in contrast staan met de stedelijke straatgevels. Het centrale, groene eiland voorziet in natuurlijk spelen voor kinderen en een ingenieus watersysteem zorgt voor irrigatie van het verticale groen, gebruik en opslag van regenwater. Zo zal er een hoogwaardig natuur-inclusieve plek gemaakt worden, voor bewoners en bezoekers. Twee collectieve daktuinen op het gebouw zullen voorzien in een behoefte voor bewoners om samen te komen en bieden mogelijkheid om voedsel te verbouwen.

Welkome toevoeging voor de Spaarndammerbuurt
Met dit project geeft de gemeente Amsterdam invulling aan de ambitie om meer (betaalbare) woningen voor grote gezinnen te realiseren. Op 24 januari ondertekenden Carolien Schippers, directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam en Henk Jan Hollander, directeur/eigenaar van NL-development, de optieovereenkomst. De 102 woningen die op deze locatie worden gerealiseerd, bestaan uit 81 middel-dure huurwoningen en 21 koopwoningen. Beide woningtypen zijn bedoeld om een impuls te geven aan de doorstroom van huidige bewoners in de Spaarndammerbuurt. Er komen ook nog bijna 1.000 m2 maatschappelijke plintfuncties en een ondergrondse parkeerkelder.

Langdurige betrokkenheid
Om het nieuwe gebouw goed te laten landen wordt nu een dialoog met de buurt opgestart en zal een bewoners-coöperatie worden opgericht, waarmee de programmering van de begane grond zal worden samengesteld. De gemeentelijke ambitie voor deze locatie is hoog. Naast de duurzaamheidseisen en de eisen voor het woonprogramma (met name woningen voor gezinnen in de middel-dure huur) is door de gemeente ook als eis gesteld dat de inschrijvende partijen voor dit project een samenwerking dienen aan te gaan met een eindbelegger. Dit is vanuit de gedachte dat een eindbelegger zich langdurig (minimaal 25 jaar) aan het project en daarmee ook aan de buurt verbindt