Openbare gebouwen

Bezoekerscentrum Koekamp

Terug naar het overzicht

Bezoekscentrum Koekamp

Een nieuw bezoekerscentrum in het Koekamp, onderdeel van de nieuwe toegangspoort van het Nationaal Park ‘Hollandse Duinen’. Deze groene extensie reikt tot in het hart van Den Haag en de thuisbasis van herten en ooievaars.

Een groene geschiedenis
Op steenworpafstand van Den Haag Centraal Station is Koekamp een overblijfsel uit de middeleeuwen: een veld voor vee, dat een hertenkamp werd (Filips de Goede bracht hier het allereerste hert). Vanaf het begin van de 17e eeuw werd het Koekamp publiek toegankelijk en populair voor wandelen. Later is het deels in Engelse landhuisstijl aangelegd door de 19e-eeuwse landschapsarchitect Jan David Zocher. Tegenwoordig grotendeels omheind, is het een plek geworden om van een afstand te bewonderen dan om te bezoeken.

Nu verbindt Koekamp het treinstation en hart van de stad met een samenstelling van groen, waaronder het Malieveld, Haagse Bos en de vele kilometers duinen langs de kust. Deze gebieden zijn samengevoegd onder de paraplu van een nieuw nationaal park: de Hollandse Duinen. Het nieuwe bezoekerscentrum wordt de toegangspoort van het park en nodigt uit om Koekamp te verkennen.

Ontwerp voor bomen
De monumentale bomen van Koekamp leiden het ontwerp en blijven behouden als integraal onderdeel van de beleving van de bezoeker. Zij bepaalden de locatie en grootte van het nieuwe bezoekerscentrum, waarbij de architectuur zich ertussen nestelt. De drie huizen zijn zorgvuldig tussen de boomstammen gepositioneerd onder een verenigend dak met drie vleugels dat soepel weeft tussen de groene luifel en samenkomt rond een centrale, cirkelvormige binnenplaats. Deze zal plaats bieden aan een prachtige eik. Het resultaat is een ontwerp dat perfect in de natuur is geïntegreerd en er deels door wordt verhuld.

De twee openbare vleugels herbergen een informatiecentrum aan de zuidkant, waar bezoekers kunnen ontdekken, en een restaurant aan de noordzijde. Het centrale cirkelvormige hof vormt een informele openlucht vergaderruimte, met plek voor activiteiten zoals een speelruimte. De derde vleugel herbergt de kantoren van Staatsbosbeheer, die ook werkplaatsruimte biedt in een oud koetshuis vlakbij. Hiermee kunnen bezoekers deels het werk van de boswachters waarnemen en begrijpen.

De gebouwen zijn volledig opgetrokken in hout en glas. De kopgevels zijn volledig beglaasd en transparant, met uitzicht tot de bomen aan de andere kant, met zijwanden van hout en gegroefde detaillering. D

Adviesbureau Lüning vervult de rol van hoofdconstructeur.

Het bezoekerscentrum en zijn park, ontworpen in opdracht van Staatsbosbeheer, worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.

Projectgegevens

Opdrachtgever

Staatsbosbeheer

Architect

Powerhouse Company

Hoofdconstucteur

Adviesbureau Lüning

Status

in aanbouw

foto's

Powerhouse Company / Proloog