Geodetische koepels

Amazonica Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Terug naar het overzicht

Amazone biotoop onder koepelgewelf

De Amazonica dome van Diergaarde Blijdorp vormt het onderkomen van talloze planten en dieren uit het regenwoud van de Amazone. De dakconstructie wordt gevormd door een geodetische koepel met een vrije overspanning van 56 meter. De geodetische koepel, een specialiteit van Adviesbureau Lüning heeft vorm van een bol en is opgebouwd uit houten staven. Het dak is bekleed met translucente, driehoekige luchtkussens, waardoor natuurlijk maar toch gefilterd daglicht in de koepel valt.

Adviesbureau Lüning heeft vanuit haar specialisme in het ontwerpen, berekenen en leveren van geodetische koepels inmiddels meer dan 30 koepelprojecten mogen realiseren. De opgedane kennis en ervaring in het bouwen van koepels heeft geleid tot de ontwikkeling van een speciale connector die de houten staven verbindt. Deze slimme connector maakt het mogelijk om de koepelconstructie zonder onderliggende stempelconstructie te bouwen (vrije uitbouwmethode). Dit maakt de koepelconstructie zeer efficiënt in bouwtijd en bouwkosten.

Adviesbureau Lüning is in de rol van hoofdconstructeur verantwoordelijk voor het ontwerp, de hoofd- en detailberekeningen van de koepel. Daarnaast heeft Lüning het complete bouwpakket voor de koepelconstructie geleverd. Op aanwijzing van medewerkers van het bureau is de koepel door derden gemonteerd.

Projectgegevens

Opdrachtgever

Diergaarde Blijdorp

Architect

Arc2 Architecten

Constructeur houtconstructie

Adviesbureau Lüning

Aannemer

Kroes aannemingsbedrijf

Status

gerealiseerd in 2013

Publicaties over dit project

Amazonica – Rotterdam Cobouw
Amazonica – Rotterdam Dakenraad
Amazonica – Rotterdam Bouwwereld